Kolozsi Pincészet - Gyöngyöspata


A tartalomhoz

Kolozsi Pincészet - Gyöngyöspata


A Mátrai történelmi borvidék, melyhez
Gyöngyöspata is tartozik, az ország 22 borvidéke közül a bejegyzett 7000 hektárnyi szőlőültetvénnyel a második, a hegyvidéki borvidékek között pedig a legnagyobb. A Mátra-hegység déli lankáinak ökológiai adottságai (talajszerkezete, mikroklímája) miatt kiválóan alkalmas szőlőművelésre. Ezt a kedvező adottságot ismerték fel és használták ki elődeink is, amikor e vidéken meghonosították a szőlőművelést és a bortermelést.

szőlőtábla

Gyöngyöspatán is évszázados hagyományai vannak a szőlőművelésnek és bortermelésnek.

Ezen a vidéken nagyobbrészt fehér szőlőt (Olaszrizling, Rizlingszilváni, Otonell Muskotály, Leányka, Tramini, Hárslevelü, Chardonnay és Sauvignon), a vörösborok alapanyagai közül a Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet fajtákat művelik és termesztik.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe