Kolozsi Pincészet - Gyöngyöspata


A tartalomhoz

Kolozsi Pincészet - Gyöngyöspata

LeánykaBora diszkrét, enyhén illatos, zamatgazdag, általában lágy karakterű és gyors érésű. A kedvező évjáratokban kimagasló minőségű csemegebor is készíthető belőle.

A leányka aperitif italként, friss nyers salátákhoz, csirkesalátához, könnyedebb, nem zsíros ételekhez ajánlott.
A Kárpát-medencében elterjedt fajta, feltehetően erdélyi származású. Hazánkban számos borvidéken (Mór, Eger, Mátraalja, Bükkalja) termesztik. Viszonylag kis fürtjei ellenére nagy termés nevelésére képes. Bogyói közepesek, vékony héjúak. Korán, szeptember közepén érik. Cukortartalma közepes. Túlérését nem szabad megvárni, mert a bogyók savtartalma számottevően csökken.

Bíbor kadarka

A bora mély színű, csersavas, színmélysége kétszerese-háromszorosa lehet a nem festő fajtákénak. Savtartalma magas, ezért inkább házasítási alapanyagként használják, de minőségi száraz vörösbor is készíthető belőle.

Egyszerű ételek, nem fűszeres, sertéshúsból készült ételekhez ajánlott.

Kozma Pál és Tusnádi József nemesítette a Kadarka és a Muscat Bouchet keresztezésével 1948-ban. 1974-ben részesült állami minősítésben. Terjedése mérsékelt ütemű, bár a legtöbb vörösbortermő vidéken telepíthető fajta.

Nagy termőképességű, későn érik. Beérési mustfoka még október második felében is viszonylag alacsony. Színanyagban nagyon gazdag.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe